« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Radenci mesterszakács-bemutató

A "zökkenőmentes" út után megérkeztünk a szlovéniai Radencibe, ahol már vártak minket. Átöltözve utunkat a konyha felé vettük. Háromfős kis csapatunkat szétszedték, így mindannyian külön csoportba kerültünk. Az első csoport kapta az előételt, a második a főételt, a harmadik pedig a desszertet. Rajtunk kívül voltak még más magyarok is, akik részt vesznek ebben a programban. Így nem volt olyan nehéz a kommunikáció, bár a baj ott kezdődött, hogy a recepteket nem magyarul, hanem szlovénul kaptuk. Így egy picit nehézkes volt az ételek elkészítése, de kaptunk segítséget. Igaz, nem mindig értettük, hogy mit mondanak, de megoldottuk.

Az ételek elkészítésénél a legfontosabb az volt, hogy minél egészségesebbek legyenek. Így a megfelelő alapanyagokból, megfelelő hőmérsékleten készítettük el az ételeket. Az előétel halból készült tekercs volt, apróra vágott garnélával megtöltve és petrezselymes bundába bepanírozva. A főétel sertésből készült étel volt hártyával bevonva, rakott krumplival és paprikás mártással. A desszert több részből állt. Kakaós piskóta apróra darálva, rajta vanília fagyi, borhab, gesztenye massza felhabosítva és karamellizált körte. Az ételek egészségesek voltak ugyan, de az ízük ... hát, nem volt a legfinomabb. Ezt leszámítva nagyon jól éreztük magunkat, jól megszerveztek mindent. Remélem, hogy legközelebb is mi mehetünk.

 

Simon Gergő
13. szakács tanuló
Radenci - mesterszakács bemutató