« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Siker kulcsa verseny
Mi a siker kulcsa? Ötödik éve mindig dobogós helyen

 

A címben feltett kérdés – azt gondolom – önmagában nehezen értelmezhető, hiszen attól függ, milyen sikerről is van szó? A mi esetünkben a Siker kulcsa című versenyen történő eredményes szereplésről szeretnék néhány gondolatot megosztani az olvasókkal.

A BGF Zalaegerszegen található Gazdálkodási Kara immár ötödik éve rendezi meg a Siker kulcsa elnevezésű közgazdasági versenyt. A sárvári Tinódi gimnázium tanulói mind az öt alkalommal részt vettek ezen a megmérettetésen, és annak ellenére, hogy a szervezők folyamatosan változtattak a verseny kiírásán, feladatain, keretein, csapataink mindig dobogós helyet értek el! (Pontosan: kétszer voltunk elsők, kétszer másodikak és egyszer harmadikak).

Az idei verseny 18 csapatából a Tinódi egyik csapata második (Bíró Bence, Kucsera Melitta, Palkovics Máté 11.A osztályos tanulók), a másik (Horváth Dóra, Novák Péter, van Waarden Franciska 11.B osztályos tanulók) negyedik helyezést ért el! Hat helyszínen, forgószínpadszerűen három és fél órán keresztül vetélkedtek a csapatok egymással. A feladatok nagyon sokféle tudást, képességet igényeltek. Volt matematikai (kamatlábszámítás, pénzváltás), logisztikai (szállításszervezés tiltó feltételekkel), piaci (pénz, bérlés, termékkészítés, meggyőzés), nyelvi (Írj idegen nyelven marketingszöveget!), gyakorlati (Helyezz egy raklapra sokféle tárgyat, hogy minél alacsonyabb legyen, és ne dőljön le! Persze időre!), prezentációs (bemutatkozás a zsűri előtt, és hogyan látod diákként a főiskolát) feladat.

Le a kalappal a verseny szervezői előtt! Nagyon ügyesen, gördülékenyen bonyolították le az eseményt. Csak gratulálni tudok nekik! A nyeremények is méltóak voltak egy főiskolai közgázos versenyhez. A második helyezett csapat tagjai fejenként egy e-bookkal lettek gazdagabbak, míg a negyedik helyezettek egy-egy bluetooth-os hangszórót vihettek haza az egyéb ajándékok mellett.

Szóval mi a siker kulcsa? Öt év sikeres szerepléssel a hátam mögött a következő dolgokat tudom felsorolni: dolgozz együtt a társaiddal, használd a gimnáziumban tanultakat, legyél kreatív, és bízz magadban!

Végére néhány diákvélemény arról, hogy nekik mi tetszett a versenyen a legjobban:

„Nekem a versenyben alapból a helyszín tetszett, mely nagyon modern, olyan, ahova én is nagyon szívesen járnék. Szimpatikusak, kedvesek, érthetőek a tanárok. Hangulatos volt a verseny, ötletes feladványokkal.”

„Az, hogy kipróbálhattam magam valami teljesen újban, és helyt álltam a csapat tagjaként.”

„Nekem az üzletelős-papíralakzatgyártós feladat tetszett a legjobban, mert szuper érzés volt a piacot a kezünkben tartani!”

Az tetszett a legjobban, hogy bepillantást nyerhettünk egy szép szakmába, és vidám feladatokban meg is mérettettük a tudásunkat okos és kreatív diákokkal versenyezve.

„A nap fénypontja nekem az volt, hogy megismerhettem a Dékán úr sziporkázó személyiségét. J

Vígh Viktor
biológia-földrajz szakos középiskolai tanár

 

Képek