« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A MI EURÓPÁNK verseny

Bodorics Anett, Kopácsi Lilla és Szabó Annamária 11.C osztályos tanulók2011 őszén vette kezdetét a három fordulóból álló verseny, melyet a székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület rendezett meg „A Mi Európánk” címmel. A fordulók feladatait interneten keresztül továbbították. A feladatok nagyon változatosak voltak, több témát dolgoztak fel, ismereteket kellett gyűjteni az európai ünnepkörökről, földrajzról, az Európai Unió intézményeiről, önkéntességről. Az első kettő feladatlapot 2 hét alatt, míg a harmadikat pár óra leforgása alatt kellett megoldanunk.

Iskolánkból négy csoport indult és ezek közül a mi csapatunk került be a döntőbe UniSokk névvel. A döntőre előzetes feladataként írnunk kellett egy német vagy angol nyelvű önéletrajzot (ezúton is köszönjük van Waardenné Csete Ildikó tanárnő segítségét), valamint egy 2-3 oldalas esszét arról, hogy mi lehet az elkövetkező 15-20 évben a kelet-közép-európai államok célja és feladata az Európai Unióban. Ezen belül meg kellett fogalmaznunk, hogy milyen terveket lenne célszerű nemzetenként és együttesen kidolgozni a gyorsabb és harmonikusabb fölzárkózás, a regionális együttműködés és megerősödés érdekében és milyen feltételek teljesülésével lenne javítható és eredményesebb a térség országainak együttműködése.

A döntő 2012. március 31-én Székesfehérváron zajlott. Az összes induló 170 csapatból mindössze 16-an vehettünk részt az utolsó fordulóban. A csapatok nemcsak Magyarországról, hanem az egész Kárpát-medence térségéből érkeztek: voltak Erdélyből, Vajdaságból és a Felvidékről is. A versenynek egy délelőtti és egy délutáni fordulója volt. A végeredmény végül mindössze néhány ponton múlott, ez is mutatja a feladatok nehézségét. Összességében a csapatunk a 12. helyen végzett, ezért tárgynyereményeket vehettünk át. Jövőre ismét megpróbáljuk, bekerülünk az első háromba, és mi utazhatunk Strasbourgba!

Bodorics Anett, Kopácsi Lilla
és Szabó Annamária
11.C osztályos tanulók