« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
2021-2022 Életrevaló Tinódisok

A 2021/2022-es tanév műveltségi versenyének győztes osztályai és jutalmuk:

1. 11.B Ingyenes belépő a Sárvári Gyógy- és Welnessfürdőbe

2. 11.A Pizza kupon a Vespa pizzériába

3. 9.B Tekepályabérlés a Sárvári Arénában

 

 

 

 


 

A műveltségi vetélkedő harmadik fordulója (szakmai)

1. helyezett: 11.B

2. helyezett: 10.B

3. helyezett: 12.A

 

 

 

 

 


 

 

A műveltségi vetélkedő második fordulója (testnevelés)

1. helyezett: 11.A

2. helyezett: 10.A

3. helyezett: 9.B

 


A műveltségi vetélkedő első fordulója (közismereti)

1. helyezett: 11.B

2. helyezett: 12.A

3. helyezett: 10.A

A reál műveltségi területen karácsonyi témában egy logikai feladattal és egy matematika fejtörővel birkóztak meg a diákok, valamint a járvány elleni védőoltásokról kellett információt szerezniük. A válaszok jól sikerültek, szoros eredmény alakult ki az osztályok között.

Az adventi készülődés jegyében tervezte a humán munkaközösség is feladatait. Az osztályok öt darab 10 pontot érő feladatlapot oldottak meg. Az első és utolsó feladat műveltségi teszt volt. Itt 10 pontban a karácsony történetével és jelképeivel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. De volt kreativitást igénylő feladat is: mézeskalácsot díszítettek és karácsonyfát rajzoltak a gimisek. Végül ajánlót is fogalmaztak könyvtárunk ünnephez kötődő köteteiről. A zsűri pártatlanul és jószívűen pontozta a szép (és ehető) megoldásokat.

Német nyelvből a diákok online kitöltendő redmentás feladatsort kaptak, mely négy feladatból állt. Egyikben a "Jégvarázs"-ból ismert kedves hóember, Olaf segítségével gyűjtöttek a tanulók karácsonyi szokásokat. De megismerkedhettek ezen ünnep süteményeivel és édességeivel is, mikor azt kellett kitalálni, melyik német, illetve osztrák finomság melyik városból származik. Természetesen nem hiányozhatott a legismertebb, osztrák karácsonyi dal, a "Csendes éj" sem, melynek szövegét kellett kiegészíteni. Volt még egy karácsonyi kvíz is, ahol az ünnephez kapcsolódó általános ismereteikre volt szükségük az osztályoknak.

Az angol nyelvi rész maradt a legvégére, amelyben a sok különféle feladat igencsak megdolgoztatta mind a diákokat, mind az osztályfőnököket. Nagy szükség volt a munka okos megosztására, a csapatmunkára, az idő jó beosztására. A feladatok egy részét papíron, a másik részét interaktív oldalakon találták meg a diákok. Az elért eredmények alapján úgy tűnik, hogy még az alsóbb éveseknek sem okozott nagy problémát, hogy az angolszáz és magyar karácsonyi szokásokhoz, hagyományokhoz kapcsolódó angol szókinccsel megbirkózzanak. A karácsonyi szimbólumok, ételek és figurák, képeslap üdvözletek, valamint Dickens: Christmas Carol c. művének egy rövid részlete, remélhetőleg, mind gyarapította a tanulók lexikai és nyelvtani ismereteit.