« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
„Selye János Diáklaborhálózat kiépítése” című nyertes pályázat

„A Maqyarországi Diáklaborok Egyesülete mint konzorciumi tag az Express Innovation Agency VMV Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársasággal mint konzorciumvezetővel közösen projektet indított a diáklaborhálózat fejlesztésére. A projekt célja a diáklaborok mint innovációösztönző és tudományos életpályára felkészítő központok megerősítése, a hazai és nemzetközi módszerek adaptálása, valamint a vállalati és felsőoktatási szektorral való együttműködési felületek kialakítása.

A projekt során a diáklaborok mint természettudományos, kutatói és mérnöki életpályát népszerűsítő műhelyek működnek. Elérendő célkitűzés, hogy a különböző szintű diáklaborok az iparági igényekhez igazodva tudjanak kutatási lehetőséget biztosítani a fiatalok számára. A projekt keretein belül a diáklaborok szakmai érdekképviseleti rendszerének fejlesztése, valamint szakmai együttműködések kialakítása valósul meg. A már működő diáklaborok fejlesztése mellett új laborok létrehozására is sor kerül. A projekt tudományos rendezvények megszervezése mellett nemzetközi projektekben való részvételre, valamint a fiatal kutatók közötti együttműködésekre is lehetőséget biztosít. A diákok minél szélesebb körű elérése érdekében egy mobil diáklabor is kialakításra kerül, amely lehetővé teszi a főként földrajzi és gazdasági hátránnyal küzdő diákok számára a legkorszerűbb laboratóriumieszközök lokális elérését is.

A projekt azonosítószáma: 2022-3.1.1-DIÁKLABOR-2022-00001 A megvalósítás időtartama: 2022.11.01. – 2025.10.31.” (https://diaklabor.hu/egyesuleti-hirek/selye-janos-diaklaborhalozat-kiepitese/).

 

Iskolánk a pályázatban 17.471.654 forintot nyert, amelyet korszerű mérőberendezések (Geiger-Müller számláló, Sartorius labormérlegmérleg, digitális labormikroszkópok, digitális adatgyűjtők, stb.), a zöld energiával kapcsolatos bemutató modellek beszerzésére fordítjuk. Tárt karokkal fogadunk mindenkit, aki ezeket a berendezéseket használni szeretné. Kutatási programokat indítunk a kalapos gombák radioaktív szennyezésének, felszíni vizek mikroműanyag szennyezésének vizsgálatára. Ezeknél a megfigyeléseknél együttműködünk a konzorcium többi tagjával: az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal, a Mobilis Interaktív Élményközponttal, és a Keszthelyi Vajda János Gimnáziummal.

Takács Attila
biológia-kémia szakos középiskolai tanár,
laborvezető