« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
MIÉNK itt a tér!

A Mobilis Interaktív Élményközpont (MIÉNK) 2024. április 26-án nyolcadik alkalommal rendezte meg a régió legnagyobb tudománynépszerűsítő közönségrendezvényét, a Kísérletbazárt. A MIÉNK idei programja azon túl, hogy a Széchenyi István Egyetem műszaki képzéseit is bemutatta, egyedülálló bemutatkozási lehetőséget nyújtott a kreatív, innovatív, kísérletező általános és középiskolás diákcsapatok ígéretes pedagógiai projektjei számára.

Bemutatónk azt a jelenséget járta körbe, hogyan lehet a vízen járni. A vizsgálatunkban szerepelt többek között a légpárnás CD, mely a levegő rétegein siklik. Segítségével gyorsasági versenyeket rendeztünk az érdeklődő diákoknak – a győzteseket saját készítésű díjakkal ajándékoztuk meg. Nem sokan tudják, de a molnárpoloska 3 pár ízelt lába apoláris, vagyis taszítja a vizet. Ezt a hatást még fokozza a víz felületi feszültsége is, így marad a víz tetején. Ajándékunk is vörösréz drótból hajtogatott molnárpoloska modell volt.

A nemnewtoni folyadék olyan fluidom, ami nem követi a Newton-féle viszkozitási törvényt. Ha a keményítővel kevert vizet erősen ütjük, akkor szilárd anyagként viselkedik, de ha lassan nyúlunk bele, igazi folyékony trutymóvá válik. Bemutattuk ezt is. Végül is, így is lehet járni a vízen. Körbenéztünk mi is: meglehetősen népszerű téma volt a keményítőtrutymó.

Óriási nyüzsgés, érdekes bemutatók, izgalmas kísérletek: nagy élményt nyújtott számunkra az idei bazár.

Köszönjük Takács Attila tanár úrnak a felkészítést!

Pintér Lili és Mérges Petra
10.A osztályos tanulók