« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Gelencsér András levegőkémikus volt a Civil Estek vendége Sárváron

2024. április 2-án a Sárvár Jövőjéért Civil Kerekasztal Egyesület által szervezett előadáson gimnáziumunkból egy osztálynyi tanuló vett részt. A fenntarthatóság elvének kérdőjeleiről Dr. Gelencsér András levegőkémikus, a Pannon Egyetem rektora tartott érdekes szakmai előadást. A rendezvényről Máhr Tivadar, Sárvár város alpolgármesterének Facebook oldalán részletesen olvashatunk információkat.

Jelenkori civilizációnk betegesen energiafüggő, erőforrásaink pedig drasztikusan fogynak. A fenntarthatóság és a zöld átállás mint népszerű és sokat hangoztatott fogalmak, sajnos, nem sokat érnek – világított rá Dr. Gelencsér András a ma emberének egyik legnagyobb kihívására, mely a globális klímaváltozásban csúcsosodik ki.

A fenntartható fejlődés elve szerint úgy kellene élnünk a jelenben, hogy a következő generációk életlehetőségeit nem rontjuk. Erre azért van szükség, mert napjainkban az emberiség olyan életmódot folytat, olyan ütemben szaporodik, amelynek következtében természeti erőforrások kimerülésével kell számolnunk. Amennyiben ez bekövetkezik és a technológiai, gazdasági, társadalmi rendszerek nem találnak megoldást, akkor az emberi civilizáció hanyatlásával számolhatunk.

A fenntartható fejlődés mint témaanyag a magyar köznevelésben több szinten is megjelenik, külön tantárgyként és egyes tantárgyakba (biológia, földrajz, kémia, történelem, stb.) beintegrálva is megtalálható az oktatási palettán. Iskolákban a tematikus hét keretében a fenntarthatóság témakörével kapcsolatos előadások, tevékenységek fontos szerepet játszanak a diákok felelős, környezettudatos felnőtté nevelése érdekében. Természetesen az iskolán kívüli tevékenységek is lehetőséget adnak az információk, a tudás átadására. melyre jó példa a civil egyesületek által szervezett rendezvény. Az eladás után egy kerekasztal-beszélgetés során Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója moderálása mellett kérdéseket tehettek fel a résztvevők.

Vigh Viktor
földrajz–biológia szakos középiskolai tanár