« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Kivilágos kivirradtig – Weöres Sándor Színház

2023. november 15-én a gimnázium ifjúsági bérletes tanulóinak különleges élményben volt része, ugyanis néhány kolléga kíséretében a Kivilágos kivirradtig című előadást nézték meg Szombathelyen.

Horváth Csaba rendezte meg Tóth Réka Ágnesnek a Móricz Zsigmond regényéből készített színpadi változatát. A mára igazi klasszikussá vált epikai mű 1924-ben előbb folytatásokban újságban, majd könyvalakban jelent meg. Az alkotás 1898-ban játszódik, főhőse a vidéki dzsentri. A színpadi előadás Móricz szövegeinek zeneiségét és történetének örökérvényűségét a fizikai színház eszközeinek segítségével erősítette fel, amelyben központi szerepet játszottak az anekdoták és a népdalok. Sokan játszottak a darabban, de minden jelenetben más szereplő állt a középpontban. A próza, a zene, a dalok, a mozgás, a humor mindvégig fenntartotta a nézők érdeklődését, hiszen a színpadon „mindig történt valami”.

Az előadás – amely a Weöres Sándor Színház és a Forte Társulat koprodukciója – 2023-ban három kategóriában is elnyerte a Színikritikusok Díját. Ezek a következők: a legjobb kőszínházi előadás, a legjobb rendezés (Horváth Csaba), valamint a legjobb férfi epizódszereplő (Gyulai-Zékány István).

Dr. Kovácsné Simon Viktória
magyar nyelv és irodalom–történelem
szakos tanár

 

 

 

Idén is, mint az elmúlt években, összegyűlt egy kis csoport az iskolában, akik a tanévben színházlátogatásokon vehetnek részt a Weöres Sándor Színházban.

Az első ilyen előadás november 15-én volt, Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig című művének színházi feldolgozását néztük meg. A színdarab a kor problémáit mutatja be modern szemmel. Rengeteg mozgás volt a színpadon, a táncokat és az énekeket élőzenével kísérték.

Nekem leginkább a zenei kíséret tetszett, mert így a darab sokkal hangulatosabb volt. Kiemelném a színészek játékát, akik szívüket-lelküket beletették ebbe az előadásba. Ha nem alakítanak ilyen nagyot, biztosan nem lett volna ennyire élvezhető a színdarab.

Soponyai Balázs
12.A osztályos tanuló