« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Nemzeti Színház – Bánk bán

Idén harmadszorra látogatunk el a budapesti Nemzeti Színházba. Ahogy az elmúlt években, most is egy klasszikus színdarabot láttunk, Katona József: Bánk Bán című művét Vidnyánszky Attila rendezésében. Ráadásul sok élménnyel telt utazásunk.

Szeptember 4-én hétfőn délben az iskola előtt várt ránk a busz, amivel elindultunk Simonné Keszei Anita és Grodvaltné Martos Veronika tanárnők kíséretében.

Pesten lehetőségünk volt ellátogatni a Kerepesi temetőbe, ami a főváros legnagyobb és legjelentősebb temetője. 1847-ben alapították, és azóta számos híres és jelentős magyar ember nyugszik itt. Sokan tekintik a temetőt egyfajta szabadtéri művészeti galériának is. Ide temették a nagy magyar írókat, költőket, zeneszerzőket, politikusokat és tudósokat is, mint például Arany Jánost, Bartók Bélát, Kossuth Lajost és Eötvös Lorándot. Nagy örömünkre mindenki sírját megtaláltuk.

Ezt követően a Nemzeti Színházhoz érkeztünk, ahol újra gyönyörködhettünk a Dunára néző panorámában. Az előadás előtt még kitöltöttünk egy rövid kvízt, amelyben a Bánk Bán című művel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolunk.

A színdarabban a Bánk Bán egy modern feldolgozását láthattuk mivel több újszerű elem is megjelent benne, mely Katona József eredeti művében nem szerepel, többek között a Jégvarázs betétdala. Az előadás 19 órakor kezdődött, és egy rövid szünettel 3 órás volt.

Sárvárra kimerülten, de új élményekkel és szellemi értékekkel gyarapodva tértünk vissza. Köszönjük a lehetőséget, hogy idén is eljuthattunk Magyarország első színházába.

Gyurátz Virág és Rácz Anna
12.B osztályos tanulók