« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Pályaorientáció: Látogatás a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben

Az osztályom lehetőséget kapott rá áprilisban, hogy ellátogasson a szombathelyi börtönbe. Délelőtt jött értünk két büntetés-végrehajtási kisbusz, hogy elvigyen a Söptei úti komplexumba. Már a bejutás is hosszadalmas folyamat volt, minden értéket le kellett tenni és egyenként át kellett menni egy fémdetektor kapun is. Meglepődtünk, hogy a maszk viselése itt még kötelező volt.

Először megnéztünk egy tájékoztató filmet az intézményről az előadóteremben. A parancsnok elmondta, hogy az intézetben körülbelül 1600-1700 fogvatartott van jelenleg, férfiak és nők egyaránt. A leghíresebb rab M. Richard, a Dózsa György úti gázoló volt, de ő rabkórházba került innen. Megtudtuk, hogy a fogvatartottak 8-12 órát dolgoznak vagy a börtön területén vagy külső helyszíneken. Az itt keresett pénzük virtuálisan a kártyájukra tevődik. Továbbá részt vehetnek olyan képzéseken, ill. foglakozásokon, amiknek szabadulásuk után hasznát vehetik, pl. leérettségiznek.

Aztán körbevezették az osztályt a börtön épületei között, melynek során megtekintettük az őrök edzőtermét, a rabok boltját és a társalgót, ahol beszélőre mehetnek a fogvatartottak és a látogatóik. Egy nagy plexifal választja el őket egymástól és telefonon keresztül tudnak egymással társalogni. A magas fémkerítéssel körbezárt udvaron találkoztunk a napi 1 óra szabadidejüket töltő rabokkal. A fogvatartottakat az udvaron börtönőrök és kutyás rendőrök figyelik folyamatosan. Beültünk a rabszállító buszba is, aminek három része van: a hátsó része kétemberes fémülésekből áll, középen van egy egyemberes elzárt ülés, a busz elejében több rabot szállító, azonban egymástól elkülönített ülések vannak.

Félelmet keltett bennünk a biztonsági intézkedések változatos formája: fémkapuk, több száz kamera, hőérzékelők, az ajtók állandó kulcsra zárása és a folyamatos rádiós kapcsolatban álló őrök. Nagyfokú biztonság, szigorú rend és állandó koncentrálás kell a fogvatartottak őrzéséhez.

Látogatásunk legizgalmasabb része az volt, hogy megnéztünk egy börtöncellát és a dühöngőt. Egy cellában heten laknak emeletes ágyakon, van még egy mosdó és TV. Szigorú szabályok vonatkoznak a rabokra, pl. reggeli rendrakás, heti háromszori fürdés, este 9 órai takarodó. Félóránként ellenőrzik a cellákat egy kémlelőnyíláson keresztül, hogy nem történik-e rendbontás.

Hatalmas élmény volt élőben megtapasztalni azt, hogy teljesen olyan a börtön, mint a filmeken: a rabok egyenruhája, az őrök felszerelése és a cellák berendezése. Izgatottan és kis reklámajándékainkkal értünk vissza az iskolába.

Krajczár Szonja
11.B osztályos tanuló