« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
EPAStogether rendezvény Veszprémben

2023. június 1-3. között találkoztak az EPAS iskolák képviselői Veszprémben, Európa 2023-as kulturális fővárosában. A 3 napos rendezvény során diákjaink horvát, szlovén, szlovák és osztrák tanulókkal közösen vettek részt a programokon, melyek jó lehetőséget biztosítottak a népek közötti kapcsolatépítésre, barátok szerzésére és, természetesen, az angol nyelv használatára, hiszen az esemény munkanyelve az angol volt.

Az érkezés estéjén a részt vevő diákok játékos feladatok során ismerkedhettek egymással. Másnap délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központ szolgált a találkozó helyszínéül. A hivatalos megnyitó során videóüzenetben köszöntötte a fiatalokat Roberta Metsola, az Európa Parlament elnöke és Othmar Karas, az EP alelnöke. A helyszínen Navracsics Tibor miniszter, majd Johan Sigroth a svéd nagykövetség képviseletében, valamint Stephen Clark, az EP Kapcsolattartó Irodájának igazgatója és Lővei Andrea, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának igazgatója mondta el gondolatait.

Délután kezdődtek a workshopok. A diákok közvetlenebb módon is találkozhattak a miniszterrel, a helyettes nagykövettel, önkéntes fiatalok segítségével – többek között – beszélgettek a választási kampányról, a külföldi szakmai gyakorlatokról, a digitális tudatosságról.

Ebéd után kerekasztal beszélgetés során a fiatalok is feltehették kérdéseiket Cseh Katalin, Gyöngyösi Márton és Ivan Štefanec Európa parlamenti képviselőknek. Rövid szünet után folytatódtak a workshopok a demokrácia alakítása, a soknyelvűség, a klímakrízis, a zöldmozgalmak témakörében.

A rendezvény utolsó napjának délelőttjén a diákok csapatainak rövid videót kellett készíteniük, melyben felhívták kortársaik figyelmét olyan fontos kérdésekre, hogy miért kell elmenni szavazni, mit jelent a demokrácia, mások tolerálása. A diákokat kísérő tanárok sem unatkoztak, hiszen ők is kicserélhették egymás között tapasztalataikat, megoszthatták jó gyakorlataikat, ötleteltek azzal kapcsolatban, hogyan lehet tanórák keretében segíteni a fiatalokat a kritikus gondolkodás, az állampolgári tudatosság fejlesztésében, milyen eszközökkel lehet a választásokat népszerűsíteni, a politikai kampányokat elemezni.

Délután a diákoknak alkalmuk volt ismerkedni Veszprém nevezetességeivel, majd pedig az egyetem aulájában sor került a rendezvény záróprogramjára. A szervezők színpadra hívták a részt vevő csapatokat, akik bemutatták, milyen tartalmat hoztak létre a közös munka során, kihirdették a plakátverseny, az online quiz győzteseit, és meleg szavakkal mondtak köszönetet mind a fiataloknak, mind az őket kísérő tanároknak, hogy eljöttek, együtt dolgoztak, együtt gondolkodtak a 3 nap során Európa jelenével és jövőjével kapcsolatban.

Iskolánkat Rozmán Nikolett (10.B), Palatinus Anna, Sáry Bercel és Dhellem Patrick (11.B) junior nagykövetek képviselték. A következőkben az ő gondolataikat olvashatjuk:

 

Rozmán Nikolett:

Legnagyobb élményem a kapcsolatteremtés, új barátok szerzése volt. Több magyar diákkal és egy szlovén lánnyal, Nusával kötöttem szoros barátságot a pár nap alatt. Mindenki nyitott volt a másik felé, még a külföldiekkel is sok közös volt bennünk. Segítőkészek voltak a rendezők, a tanárok és a személyzet is. Döntően angolul beszéltem, így jól tudtam kamatoztatni a nyelvtudásom. Emellett, úgy érzem, sokat tanultam a workshopokból is: a legjobban a Voting at the age of 16 című tetszett David Kock előadásában. Remélem, legközelebb is lesz lehetőségem ebben a programban részt venni!

Némethné Rádl Krisztina