« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Horváth József előadása

A tanár úr 2003-ban ment nyugdíjba, közel 40 éves tanítás után. Családtagjai is mind ebbe az iskolába jártak, kiemelkedő testvérei közül Dr. Horváth István Károly klasszika- fiozófia szakos doktor, aki az országban elsőnek és egyedül fordította le Euripidész: Hekabéját.

Az előadó Sárvár iskolatörténetével indított: 1519-ből való az első adat, mely azt jelzi, hogy a sári részben volt már tanítás.  De arról van adat, hogy az 1400- as években Bécsben tanultak sárvári diákok.  1532-ben Nádasdy Tamás iskolát alapított, ahol fiát, Ferencet taníttatatta. Az intézményben tevékenykedett: Abádi Benedek, Dévai Bíró Mátyás, Sylvester János. Nyomda is működött már Sárváron. Gárdonyi Géza neve pedig egy karácsonyi ének kapcsán legendás itt a városban: a Fel, nagy örömre... kezdetű dallamot minden karácsonyi időben szívesen éneklik a templomokban.  1865-ben leányiskola alakult a Fő utcán, a zárda, ahol irgalmas nővérek tanítottak. Majd V. Ferdinánd meghagyta Ferenc Ferdinándnak, hogy legyen Sárváron egy leány és egy  fiú iskola is. Így jött létre a Dózsa György úti iskola.

1907-ben, 10 hónap alatt építették fel a gimnáziumot, hogy polgári jellegű tanítás is folyjon a településen. Majtényi Károly a, Szent László templom előtt álló Petőfi- szobor alkotója volt az iskola egyik alapítója. Az első tantestület tagjai a következők: Csontos  Miklós, Fóti Ferencné, Dr. Insperger Gézáné, Bara Mária.

Az évek folyamán több nagy nevű tanáregyéniség tanított az iskolában: Incze József, Dr. Aradi Péter, aki a gimnázium nevének kitalálója, illetve az iskola jelvényének megalkotója, ihletője volt. Több önképző kör működött ez alatt az idő alatt: tánczenekar, színjátszó kör stb.  Az Öreg Diákok Baráti Köre 1976 májusától működik, melynek minden itt érettségizett tanuló automatikusan a tagja lesz. A tanár úr Juhász Gyula: Anna örök című gyönyörű költeményével zárta előadását, mert számára ez a vers kifejezi azt a vágyódást, amelyet ő a gimnázium iránt érez.

Az előadás megtekinthető itt.