« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Dr. Desits Imre előadása

Az iskola egykori diákja távolról indította előadását: " Már őseink is kalandoztak!" A doktor úr 1962-ben érettségizett iskolánkban, Bodó Béla volt az osztályfőnöke, és ekkor Medvegy Antal igazgatta az intézményt. 40 évet dolgozott a magyar egészségügyben, és ezalatt az idő alatt többszür megfordult külföldön. Egy német humanitárius szervezet segítségével jutott el a doktor úr Kenyába, Bangladesbe és a Fülöp- szigetekre. Több videóbejátszást láthattunk, melyet előtte és néha közben kommentált az előadó.

Az első hosszabb film Bangladesbe vitt minket, ahol 140 millió ember lakik nagy szegénységben. Iskolás gyerekeket láthattunk angol óra közben, illetve a nyomornegyedben élő emberek arcát figyelhettük. Aztán a 7.000 szigetet számláló Fülöp- szigetekre "repültünk", melynek csak a fele lakott, és működő vulkánok is találhatók itt. 100 millió ember lakik  a szigeten, katolikusok, kisebbségben pedig muszlim vallásúak. A filmben vak utcazenészek andalító zenéjét csodálhattuk.

Majd az állatkínzás egy kifinomult formáját, egy kakasviadalt nézhettünk meg részletesen. Nagyon sajnáltuk mi is az állatokat... Kenyában egy benedek rendi kolostorban volt a doktor úr szállása, ahol a falon több gekkó is szaladgált, úgy láttuk, hogy az előadó örömére!

Részt vett egy szafarin, ahol vízilovak dagonyázását nézhette, illetve egy autó által elütött antilopot a szemünk láttára szaggatott szét egy keselyűcsapat, majd egy foltos hiéna végzett teljesen a tetemmel.

Az utolsó két bejátszás vidám perceket idézett már: az egyiken a német egészségügyi központ karácsonyi ünnepségét, a másikon a Nairobiban tartott esküvő vidám, táncos- énekes mulatságát hallhattuk, láthattuk.