« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Martos Gábor előadása

Vendégeink között volt  Martos Gábor, a kerékpározás szerelmese.

Bemutatta a könyvét, melynek címe: Felfedezések egy nyomon. Két keréken szinte egész Európát bejárta az előadó. Sok szép tájat és érdekességet látott. Például egy olaszországi kirakatban arany mobiltelefont, de számára az egyszerű dolgok sokkal értékesebbek. Saját élményeit megosztotta velünk, és elmondta, hogy biciklizés közben észreveszünk olyan dolgokat, amelyek mellett máskor elmennénk. Színes képeket mutatott, és mindegyikhez fűzött egy- egy történetet.

Elmesélte, hogy a kerékpártúrán nem tilos igénybe venni külső segítséget, vonatot vagy kamiont. Össze lehet kapcsolni a túránkat rokonlátogatással, még ha egy "picit" messzebb is laknak. Útja során gyönyörködhetett a németországi Elba- völgyében,a berlini Charlottenhofban, az erdélyi Oltárkőben, a comoi székesegyházban, valamint Angliában a Stonehenge-ben. Az ausztriai Tamswegben egy polgári ünnepségen vett részt, melyben  2007-ben  volt része. Ez egy népszokás, melyet Sámson- tánc néven ismerünk. Egy tűzoltónak öltözött 5 méteres bábuval járják be az utcákat az emberek, és táncolnak közben.

Bár a biciklizés sokszor fárasztó, és néha nehézségekkel jár, ám az élmények kárpótolnak minket.

"A sikernek csak akkor tudunk örülni igazán, ha nem pottyan könnyedén az ölünkbe!" - fejezte be csattanósan előadását Martos Gábor, iskolánk rajztanárának, Vera néninek édesapja.

Komáromi Anita
11.A osztályos tanuló

                      

 

Az előadás megtekinthető itt.