« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Nemzetközi Diák-Tanár Találkozó Nizzában
(GTTP Research Award, 2014.11.21-26.)

Fényképek

A magyarországi fordulót megnyerve lehetőséget kaptunk arra, hogy országunkat, városunkat, iskolánkat mi képviselhessük 2014 novemberében a GTTP (Global Travel and Toursim Partnership) által megszervezett Nemzetközi Diák-Tanár Találkozón Franciaországban, Nizzában.

November 21-én, pénteken indultunk útnak. A bécsi reptérről fél 1-kor indult Nizzába a mi járatunk. Még soha nem repültünk, ezért mind a ketten nagyon izgatottak voltunk! Másfél órás repülés után végre megérkeztünk a Cote d’Azur egyik legszebb városába, Nizzába. A repülőtérről busszal mentünk tovább a szállodánkig, a tengerparton elhelyezkedő Le Meridien Hotelig. Bejelentkeztünk, majd a lepakolás után a novemberi kellemes napsütésben (és 20 fokban) tettünk egy kis felfedező utat a környéken. A napnyugtát a beach kavicsos partján néztük végig. Estére már mindhárman nagyon éhesek és fáradtak voltunk, ezért vacsora után le is feküdtünk.

Szombaton a reggeli után a világ 11 országából (Kenya, Dél-Afrika, Brazília, Jamaica, Kanada, Írország, Egyesült-Királyság, Oroszország, Hong-Kong, Kína) érkező diákok és tanárok a szálloda lobbijában találkoztak először egy eligazításon. A Vígh Viktor tanár úr által szervezett kincskeresésen (treasure hunt) az egy országból érkezettek egymástól elválasztva, csapatokban vettek részt. Négy diák és két tanári team küzdött egymás ellen időre. A Nizza látnivalóit felfűző interaktív játék megoldásához szükség volt a GPS és a térkép használatára, a kommunikációra, a kreativitásra és a kitartásra. A győztes csapat tagjait a vacsoránál a GTTP igazgatónője, Nancy Needham kis ajándékkal jutalmazta.

Vasárnap reggel busszal utaztunk a mesésen gazdag törpeállamba, Monacóba. Láttuk a híres Monte-Carlo-i kaszinót, megnéztük a jachtkikötőt és a hercegi palotát, majd megebédeltünk. Tanár úr választás elé állított minket: az Óceonográfiai Múzeumba látogatunk el vagy egy ’lightos’ hegymászásra vállakozunk. Természetesen a túrát választottuk! Nizza és Monaco között a tengerparti hegyoldalban található egy középkori kisváros, Éze. Másfél órás hegymászás után, zegzugos sikátorok vezettek a várost védő vár romjaihoz, ahonnan gyönyörű panoráma fogadott bennünket. Fáradtan, de elégedetten és vidáman utaztunk vissza Nizzába.

Hétfőn kezdődött a konferencia. Öt ország diákjai prezentálták azokat a kutatási eredményeiket, amellyel kijutottak Nizzába. Délután Vígh Viktor tanár úr is bemutatott egy tipikus Utazás és turizmus fakultációs feladatot, amely nemzetközi szinten is használható a helyi turisztikai partnerekkel történő kapcsolattartásban.  Az egész napos program végére nagyon elfáradtunk. Kedden a maradék hat ország képviselői kerültek sorra, köztük mi is. Nagyon izgatottak voltunk, de szerencsére Az okostelefonok és a QR kód szerepe Sárvár idegenforgalmában c. előadásunk nagyon jól sikerült. A prezentációk után a támogató cégek képviselőinek bevonásával egy beszélgetés alakult ki arról, hogyan tudnának többet segíteni a tanároknak, diákoknak a tantárgy tanításában. Utolsó este a francia konyha ínyencségeit is megkóstolhattuk a gálavacsorán, ahol ünnepélyes keretek között került sor a résztvevői oklevelek kiosztásra. A találkozó majdnem egy hete alatt szép barátságok alakultak ki, ezért könnyes szemmel búcsúztunk egymástól az utolsó napon. Szerdán délben szállt fel a repülőnk a napsütéses mediterrán Nizzában, a hideg, esős Bécsre kellett cserélnünk.

Ezúton fejezzük ki hálánkat Vígh Viktor tanár úrnak, aki mind a dolgozat megírásához, mind a prezentáció elkészítéséhez rengeteg segítséget adott, valamint Horváthné Tischler Noémi tanárnőnek, aki prezentációnk angolra fordításában segített. Külön köszönettel tartozunk Holpert Krisztinának, a sárvári TDM informátorának és Tímár Évának, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. marketing asszisztensének a szakmai segítségért és a marketing anyagok biztosításáért. Továbbá szeretnénk köszönetet mondani a Tinódi Gimnáziumért Alapítványnak és Dr. Horváth Attilának, a GTTP magyarországi programigazgatójának támogatásukért. Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk megköszönni a nemzetközi partnerek segítségét, akik nélkül nem lehettünk volna részesei ennek a fantasztikus utazásnak.

Laczó Bettina, Lőke Anna
11. C osztályos tanulók

Sárvár, 2014. december 5.

 

 

 

A GTTP Research Awardon való részvétel nagy kihívás a diáknak, tanárnak egyaránt. A kommunikáció kizárólag angol nyelven folyik, ahol a diákok először csöppennek bele egy interkulturális közegbe. A találkozó alatt a tanulók olyan kapcsolati tőkét alakíthatnak ki, amely a későbbi életük során meghatározó lehet. Erre a legjobb alkalom a gálavacsora, ahol egy asztalnál ülhetnek és beszélhetnek a világ legnagyobb turisztikai cégeinek vezető beosztású embereivel.

A Sárvári Tinódi Gimnáziumban rendszeresen készítünk diákokat olyan versenyekre, amelyek a gimnáziumi tanulmányaik mellett meghatározzák továbbtanulásukat, jövőjüket. A GTTP Research Award az egyik legjobb példa erre.

Vígh Viktor
az Utazás és turizmus fakultáció tanára

Sárvár, 2014. december 9.