« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
XIII. Diákbiológus és -környezetvédő Napok

Szele Boglárka 9.A osztályos tanuló

 

Szele Boglárka 9.A osztályos tanuló a tatabányai XIII. Diákbiológus és -környezetvédő Napokon az "Ebszemmel" című prezentációjáért a zsűri különdíjában részesült.

1989 óta kétévenként szervezik meg a tatabányai Bárdos László Gimnáziumban a Diákbiológus és -környezetvédő Napok rendezvénysorozatot. A rendezvény egyik része tanulmányi verseny, illetve diákkonferencia, melyen lehetőség nyílik arra, hogy egy hosszabb időszak önálló kutatásait, megfigyeléseit összegezzék a tanulók. Kutatási eredményeiket tízperces előadásokban mutathatják be a versenyzők környezet- és természetvédelem, valamint környezetszennyezés, ökológia és etológia témakörökben. Fakultatív programok keretében a diákoknak alkalmuk van neves előadókat meghallgatni aktuális természet- és környezetvédelmi problémákról.

Szele Boglárka 9.A osztályos tanuló „Ebszemmel” című prezentációjában az elmúlt három év munkáját mutatta be, tapasztalatait foglalta össze. Álljon itt egy részlet munkájából:

„A legfrissebb kutatások szerint az ember és a kutya sorsa mintegy százezer évvel ezelőtt fonódott össze. A kutya az embernek nemcsak a leghűségesebb, de a legrégebbi társa is. Előadásomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy hogyan látja és érzi magát a kutya az ember társaságában, milyen alapelvek határozzák meg viselkedését. Kutyatartóként úgy gondolom, hogy az ember és a kutya közötti szoros kötelék akkor alakítható ki, ha megtanuljuk értelmezni a kutya viselkedését, megértjük, hogy mit miért csinál. Ezeket figyelembe véve kell aztán elkezdeni a képzését. Először is a megfelelő csoporthierarchiát kell kialakítani, majd az együttéléshez szükséges magatartásformákat, feladatokat kell megtanítani. Tudnunk kell, hogy a képzés nemcsak egyszeri alakalom, sokkal inkább életforma, a kutya és a gazda közös életvitele kell, hogy legyen…”

Bognár Nóra
szaktanár