« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Biciklikerék és az akrobatika

 

Október 9-én az Öveges Laborok Országos Fizika Csapatversenyén vettünk részt, melyre Gacs Miklós tanár úr készített fel minket. Előzetes feladatként egy egyszerű, mindennapi eszközökből összeállítható kísérlettel kellett készülni, valamint 23 egyéb Öveges-kísérletet magyarázattal együtt megtanulni.

Miután megérkeztünk a versenynek otthont adó Kanizsai Dorottya Gimnáziumba, a formaságok után összeraktuk a „Csodák-folyosóján” a „Biciklikerék és az akrobatika” elnevezésű kísérletünket, melyet a többi csapat munkájával együtt a zsűri értékelni kezdett.

Elsőként egy feladatsort kellett kitöltenünk, ami egy tesztsorból, jelenségmagyarázatokból és számolási feladatokból állt. Ezután következett a kísérletek bemutatása és magyarázata.

Dél körül kaptunk egy kis szünetet, az ebéd mellett átbeszéltük az eddigi feladatokat és volt időnk még kicsit rápihenni a délutánra.

Ekkor a mérési feladat következett, ahol kísérleti eszközök segítségével kellett a feladatban leírtakat először megvalósítani, majd a megadott szempontok szerint elvégezni a mérést. Ezzel párhuzamosan a mezőny másik fele a könyvtárban tudhatott meg érdekességeket Öveges professzorról egy vetélkedőt imitáló előadáson.

Miután mindenki végzett, a társaság átsétált az Iseumba, ahol a tárlattal kapcsolatos fizikai kérdésekre kellett válaszolni, gyakran ókori mértékegységeket használva.

Az eredményhirdetés során kiderült, a versenyt kilencedikként zártuk, kísérletünk különdíjat kapott, valamint az egész nap kitölthető és leadható totó nyertese is közülünk került ki.

A tartalmas nap után ajándékokkal és szép élményekkel gazdagodva indultunk haza.

Talabér Csaba
11.A osztályos tanuló