« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
2014-2015 Műveltségi verseny
Műveltségi verseny jutalomkirándulás

A műveltségi verseny jutalmaként az első három helyezett gimnáziumi osztály és a Gárdonyi csapata április 28-án egy kiránduláson vett részt, melynek úti célja Tihany volt. Lelkes kis csapatunk reggel 8-kor indult a gimnázium elől.

Tihanyba érkezésünk után a falu határában rákanyarodtunk a Lóczy-gejzír sétaútra. A röpke 2,5 órás gyalogtúra egyik célpontja a barátlakások voltak. Az Óvár keleti oldalában, a sziklafalban a 11-14. század között valószínűleg ortodox görög szertartású remeték vájták ki celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket keleti típusú laura-rendszer szerint. Ez a Kárpát-medencében, sőt Közép-Európában az egyetlen, aránylag épségben megmaradt remetetelep. Innen nem messze található Tihany egyetlen forrása, amit Ciprián-forrásnak hívnak. A forrás frissítő vizét megkóstolva folytattuk utunkat a település utcáin.

Egy rövid pihenő után elértük a Belső-tó melletti rétet, ahol elkészült az a csoportkép, amin már a félsziget legismertebb nevezetessége, az apátsági templom is rajta van.  A nyugodtan legelésző szürkemarhák mellett elhaladva, a narancssárga kereszt jelzésen értünk az Aranyházhoz. Ez a legismertebb gejziritkúp a félszigeten. Nevét a köveken található sárga színű zuzmókról kapta.  A gejziritkúpok utóvulkáni formák, kova- és mésztartalmú forróvizes iszap feltöréséből származó földtani alakzatok. Pihenés közben gyönyörködhetünk a félszigetre nyíló csodás panorámában. A verőfényes napsütést Balatonfüreden, a Tagore sétányon élveztük tovább fagyizással és kis sétával. A hosszú, fárasztó, de kellemes és érdekes túra után a haza utat már a csend jellemezte.

Németh Szilvia és Szabó Nóra
11. B osztályos tanulók

 

 

 

A műveltségi verseny 3 fordulóját összesítve az alábbi eredmény született:

1. helyezett 11.B osztály

2. helyezett 11.A osztály

3. helyezett 10.A osztály

A fenti csapatok tagjai, valamint a 4. helyen végzett Gárdonyi Géza Általános Iskola csapata részt vehetnek az április 22-i jutalomkiránduláson.

 


 

Műveltségi verseny - reál

A műveltségi 3. fordulójának az eredménye

1. helyezett 11.A osztály

2. helyezett 11.B és a Gárdonyi Géza Ált. Isk. csapatával

3. helyezett 10.A osztály

 

 

 

 

 

 

Műveltségi verseny - humán

A műveltségi 2. fordulójának az eredménye

1. helyezett 11.B osztály

2. helyezett 12.B és 10.B osztály

3. helyezett 11.A osztály

 

 

 

 

 

 


Az idegen nyelvi forduló győztes csapataNovember 17-én került sor a Műveltségi verseny idegen nyelvi fordulójára. Ebben az évben az angol nyelvi verseny témája az angolszász ünnepek voltak, a német feladatlap kérdései pedig Németország kultúrájához kapcsolódtak. A versenyen iskolánk 12 osztálya, ill. azok 8-10 fős csapatai vettek részt.  A tét nem volt kevés: a krémes süti elnyerése és az év végi kiránduláson való részvétel.

 

Az angol nyelvi forduló első része egy kb. 20 perces quiz-ből állt, amelyben az órán tanult anyagrészek mellett (Mi az angol zászló neve?, Mi a Remembrance Day jelképe?) szerepeltek fogós kérdések is, mint pl. Mikor ünneplik Kanadában a Hálaadást?

A teszt után további földrajzi, történelmi, sporttal és nevezetességekkel kapcsolatos kérdések következtek képekben. Végül részleteket láthattunk népszerű filmekből (A nagy Gatsby és a Másik Boleyn lány), meghallgathattuk kedvenc zenéinket a Coldplaytől és Avicii-től.

A német nyelvhez kapcsolódó feladatok közül elsőként német szólások magyar megfelelőjét kellett felismerni. Ezután következett egy tíz feladatból álló kvíz, amely a német történelemre, irodalomra, földrajzra, illetve sporteseményekre vonatkozó kérdéseket tartalmazott.

Végül nevezetességeket - tájakat, városokat - mutattunk be, melyekről el kellett dönteni, hogy Ausztriában, Svájcban vagy Németországban találhatóak-e. A bécsi kirándulásokról ismert schönbrunni kastély vagy a Hundertwasser-ház esetén ez könnyen ment, Rügen tengerpartját, a Matterhorn havas hegycsúcsát vagy a melki bencés apátságot már nehezebb volt felismerni.

Az osztályok versenyében első helyen végzett a 11.B csapata, őket követte a 10.A és a 11.A. A Gárdonyi Géza Általános Iskola vendégcsapata olyan jól vette az akadályokat, hogy dobogós helyen végzett.

Remélhetően a változatos és szórakoztató nyelvi feladatok motiválni fogják a tanulókat tudásuk további elmélyítésére a nyelvórákon.

Kovács Beáta, Sárvári Anita, Kőszegi Zsanett, Szentgyörgyi Annamária
nyelvszakos tanárok

 

 

A műveltségi 1. fordulójának az eredménye

1. helyezett 11.B osztály

2. helyezett 10.A osztály

3. helyezett 11.A osztály (holtversenyben a Gárdonyi Géza Ált. Isk. csapatával)

Kattintson a galéria megjelenítéséhez