« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
4 FOR EUROPE Országos Középiskolai Vetélkedő

 

 

 

 

4 FOR EUROPE címmel európai uniós témájú versenyt szerveztek középiskolás diákoknak, melyre iskolánk szakközepes 10.C osztályának 4 fős csapata is jelentkezett. Az idei tanévben földrajz tananyagunk is kapcsolatos az Európai Unióval, ill. annak országaival. A verseny témája az Európai Unió volt, melyre közel 300 csapat nevezett be.

Az első forduló az Európai Unióval, különösképpen annak intézményeivel kapcsolatos feladatokból állt, amelyeket a verseny weboldalán oldhattak meg a csapatok:

1. EU matek

Be kellett írni a meghatározások által adott számokat a meghatározások alá. Az így kapott számokon elvégezni a meghatározások között szereplő matematikai műveleteket, mintha az egy matematikai feladvány lenne, az így kapott eredményt pedig beírni a megfelelő helyre.

2. Biztosok

Ki kellett választani, hogy melyik képrészlet melyik európai biztost ábrázolja, párosítani azt a biztos portfóliójával és hogy melyik EU-s tagország delegálta az illetőt az Európai Bizottságba.

3. Europass

Be kellett írni a meghatározások által takart fogalmakat a keresztrejtvénybe! A megfejtés az Európai Unió jelmondata volt, amelyet magyar nyelven is meg kellett adni.

„Unity in Diversity” – „Egység a sokféleségben”

4. Önkéntes munka

Jelentkezzen a csapat két tagja az alábbi önkéntes munkára, önéletrajzzal és motivációs levéllel.

A csapat két tagja külön-külön önéletrajzot töltsön fel, de közös motivációs levelet.

A feladat részletes tartalma:

Olyan diákok jelentkezését várjuk, akik képesnek érzik magukat a könnyű beilleszkedésre egymásik európai kultúrába. Mivel ez a feladat nem könnyű, ezért hozd magaddal egy barátodat is, akit szintén képesnek látsz a fenti feladatok ellátására.”

5. Európai Év

Készíteni kellett egy kisfilmet (hang+kép), melyben a diáktársak figyelmét kellett felhívni az aktuális Európa Év tartalmára és fő üzeneteire. A filmet a YouTube-ra is feltöltöttük.

A végeredményünk alapján a középmezőnyben végeztünk. A következő fordulóba régiónként 10-10 csapat jutott tovább. Sokat tanultunk és a feladatok megoldása során rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodtunk. Köszönjük Vargáné Horváth Judit tanárnőnek a felkészülés során nyújtott segítségét.

Pócza Zoltán, Szabó Krisztofer,
Iglódi Beatrix, Szabó Barbara
10.C osztályos tanulók