« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Végh Martin pályázat

Kedves Diákok!

Végh Martin volt diáktársatok emlékére novella- és meseíró, valamint meseillusztráló versenyt hirdetünk.

A mese- vagy novellaírás témakörei a következők:

  1. Írd meg a történet folytatását! (A történetnek ezzel az idézettel kell kezdődnie változtatás nélkül.)

    Kata megtörölte zsebkendőjével a száját, és lefricskázta blúzáról a morzsákat. Jobb kedvre derült. Egy felirat előtt állt:

  2. A történet szituációja a következő:

    Egy kis patakon átívelő hídon mindennap ugyanabban az időpontban megjelenik egy álarcos figura. Egy pillanatra leveszi álarcát, a hídról a vízbe pillant, kis ideig nézi magát, majd visszateszi álarcát és távozik.

    A mese vagy novella maximum 2 gépelt oldal lehet 12-es betűmérettel, másfeles sortávolsággal.

    Egy pályázó egy történetet adhat be. A pályázat jeligés.

  3. A meseillusztráció témája:

    Végh Martin: Hogyan keletkeztek a Szajki-tavak?

Beadási határidő: 2016. március 21.

 

 

Végh Martin

Hogy keletkeztek a Szajki-tavak?

Kemenesháton egy erdőben, még azután is, hogy gróf Erdődy kialakíttatta a Csörgető-patakot, törpék éltek a Szajki-tavak területén.

Ha ezek a fehér ruhába öltözött törpék a kezük zöld hüvelykujjával megérintették a földet, olyan növények nőttek, amilyeneket csak akartak. Ha viszont a lábuk barna nagyujját érintették a földhöz, akkor árkok keletkeztek, vagy források törtek fel. A birodalmuk tíz mellékfaluból és egy főfaluból állt. Szajki, egy piros ruhát viselő, a kezein tíz zöld, a lábain tíz barna ujjal megáldott, hosszú, fehér szakállú, pápaszemes törpe volt a király. Birodalmának központja Csörgető volt. Itt álltak a legnagyobb gombaházak, melyekben a törpék laktak, és a legnagyobb, legpirosabb gombavár, a Szajki-erőd. Szajkinak volt felesége s egy fia, aki majd megörökli a trónt.

Egyszer a törpekirály elhatározta, hogy a birodalma köré vizesárkot ásat, amelyet a Csörgető-patak vizével töltet meg, hogy védelmet nyújtson a tizenegy falunak az ellenség ellen. Szajki összeszedte a birodalom legerősebb törpéit, s elindultak a patakhoz. Ám mielőtt nekikezdtek volna az ásásnak, a zöld ujjaikkal cölöpfákat növesztettek gát gyanánt, amelyet zsilippel láttak el, s aztán kezdték el a munkát.

Amikor már majdnem teljesen megásták a birodalom köré a vizesárkot s az elvezető csatornákat, Szajki hazaindult, miután megparancsolta, hogy amint végleg befejezték a munkát, nyissák meg a zsilipeket. Ahogy ment, mendegélt a törpekirály, látta, hogy törpeifjoncok estek az árokba. Utánuk ment, hogy kimentse őket, mert már hallani lehetett a csatorna vizének csobogását. De mire Szajki az utolsó törpeifjoncot is a partra tette, elragadta őt a vad áradat, s megfulladt a habok közt.

A törpék úgy megsiratták csatornába veszett királyukat, hogy a tíz falu helyén gödrök jelentek meg, amelyeket a könnyeikkel töltöttek fel. Mivel a fővárosban sírtak a legtöbben, ott keletkezett a legnagyobb tó.

Később ezeket a tavakat a törpekirályról Szajki-tavaknak, s a tavakat rejtő erdőt Szajki-erdőnek nevezték el.