« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Merjünk mi is életet menteni!

Magyarországon évente 26 ezer ember hal meg hirtelen szívleállás következtében, de ha van a közelben segítség, az életeket menthet. Ezért döntött úgy dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester, a Segítés városa kitalálója, hogy Szombathely lakosságának egyharmadát, körülbelül 30 ezer embert megtanítanak újraéleszteni. Nem kétséges, hogy a tudás mellett e program szemléletváltozáshoz is vezet, hiszen a segítés eszméje meghatározóvá válik a gondolkodásunkban.

Más oktatási intézményekhez hasonlóan a Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola is csatlakozott a szombathelyi kezdeményezéshez 2014 októberében. Mentőtisztek segítségével 5 napon keresztül folyt az újraélesztés alapszintű ismereteinek oktatása, melyen iskolánk összes osztályának tanulói részt vettek. A tinódis diákoknak 45 perc állt rendelkezésre, hogy elsajátítsák az újraélesztés módszerét. Dicséretes, hogy mindenki nagyon komolyan vette a feladatot.

Sohasem tudhatjuk, mikor kerülünk olyan helyzetbe, hogy valakinek segítsünk. Bajba kerülhet közeli vagy távoli hozzátartozónk, de akárhol, akármikor előfordulhat, hogy valakinek a túlélési, gyógyulási esélyei csakis rajtunk múlnak. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki hirtelen szívhalál miatt. A betegek 20-30%-a nyilvános helyen lesz rosszul, és mivel az újraélesztésre az első 10 percben van a legnagyobb esély, nem mindegy, hogy van-e valaki a közelben, aki gyorsan tud segíteni, addig is, amíg a mentők a helyszínre érkeznek. Szomorú tény, hogy amíg például Németországban 1000 emberből 973-an tudnak újraéleszteni, addig nálunk ez a szám mindössze 17.

Ha valakinek a családjában, közvetlen környezetében van szív- és érrendszeri problémáktól szenvedő beteg, akkor kiemelten fontos, hogy tanulja meg ezt az újraélesztési technikát. Mivel azonban bármikor, bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy éppen mellette történik valami, így mindenki számára ajánlott ennek az egyszerű módszernek az elsajátítása.